Mattias Svensson - 30 januari, 2009

WEF, WTF?

World Economic Forum pågår i Davos. En sammankomst som inte sällan utmålas som en del i en liberal världsordning. I wish.

Igår uppmärksammades Bill Clinton när han applåderade en återgång till nationell jordbrukspolitik och ett stopp för frihandelsavtal!   och talade om behovet av mer statlig inblandning i ekonomin och trodde på en ”explosion av jobb” som följd av statliga energisatsningar. Den förre presidenten applåderade också  Det är den typen av agenda som de avdankade höjdarna nu sitter och diskuterar.

Frågan är dock hur orolig man ska vara. När WEF listar sina framgångar under trettio år är förmodligen det enda lyckade ekonomiska projektet en påstådd delaktighet i att öppna och inleda reformeringen av Kinas ekonomi. Det var 1979. Sedan är det biståndsprojekt, och snabbt havererade handelsinitiativ samt diverse märkligheter som att bjuda in Péle och andra gamla sportprofiler för att enas om att sport är viktigt. Ja, lite fina fredsmöten förvisso, men för att vara ett ekonomiskt forum är organisationens track-record direkt generande. Så även i år.


Lämna en kommentar