Mattias Svensson - 6 augusti, 2014

Två tips till valrörelsen

 

Fourth_rev

Den som vill ha något intellektuellt och samtidigt valrörelsenära i händerna rekommenderas John Micklethwait & Adrian Wooldridges The fourth revolution – The global race to reinvent the state. Den västerländska liberala demokratin krisar på många håll, och läget är snarare värre än vi tror. Bankernas kreativa döljande av skulder före finanskrisen 2008 är ingenting mot staters och kommuners kreativa bokföring, särskilt om man räknar pensionsskulder och andra välfärdsåtaganden. (Något som just därför knappt görs och om det görs ofta överoptimistiskt.)

Så var finns då hoppet? Författarna menar att ett av de största är Sverige. Ett land som lyckats reformera pensionssystem och offentlig sektor, minska statsutgifterna, ta bort kontraproduktiva skatter och sänka inkomstskatterna. Vi är förstås dödligt trötta på tjatet om ”krona för krona”, men en titt på omvärlden ger få länder att vilja byta med. Frankrike har inte haft en statsbudget på plus sedan 1975. I USA börjar delstater och städer gå i konkurs, dignande under stora statsåtaganden. Tråkigt är inte det sämsta.
Men roligt är ändå bättre. Kapitel två rekapitulerar den liberala revolutionen som gav en både mindre och bättre stat i England. Folk fick polis och utbildning istället för krig och privilegier för de rika, till mindre pengar. William Gladstone gjorde upp med ”Old corruption” och jagade besparingar på billigare pappersinköp och berömde sig för att återanvända ”ostkanter och ljusstumpar”.
Det är i detta ljusstumpsljus jag tänker på Martin Borgs och hans envetna arbete mot slöseriet med skattepengar. Ett oerhört viktigt uppdrag. Inte bara eller främst för pengarna, även om resurserna kommer att behövas. Utan också för tilltron till själva demokratin. Slöseriet kan ske av valhänt inkompetens värd att skratta åt. Men när det upprepas och gynnar väletablerade aktörer blir det en skamlös skymf mot det folk som är politikernas uppdragsgivare. I en tid när delar av världen vänder blicken bort från demokratin på grund av dess förmodade ineffektivitet är detta av särskilt stor vikt. Och vad vi gör här i Sverige, kommer andra att följa och utvärdera.
Så utöver boken ovan rekommenderar jag Martins film Någon annan betalar. Det är mina ingångsvärden inför detta val. Ge oss tron på det goda reformuppdraget och den välskötta statsmakten åter. Vägra acceptera slentriankorruptionen och att allt som får anslag idag också ska få det imorgon. Och glöm inte att Sverige trots allt är på rättare väg än vi vanligtvis tänker på.

Nanannan


Lämna en kommentar


En kommentar

  1. Nickie Snäll says: 9 augusti, 2014 kl. 11:03

    Mycket bra.
    Mycket viktigt.

    / NS /

    Svara