Mattias Svensson - 22 januari, 2009

Språka på byråkratiska

Det där med att plocka upp en idé från dokusåpor på TV och lansera dem som ett politiskt förslag i gråkommunal svensk variant låter inte som en höjdare. Men som underhållning är kristdemokraternas påfund med ”föräldrastöd” inte helt oävet. I förmiddags presenterades utredningen Föräldrastöd – en vinst för alla SOU 2008:131.

Tanken är att föräldrar ska erbjudas stöd av staten under ungarnas hela uppväxt. Men likt en tjurig barnunge vägrar den utredande byråkratin att lämna något ifrån sig. Försök att bland förslagen till nationella råd, samordning på central nivå i kommunen, regional samordning av föräldrautbildare, tvärprofessionella utbildningar och konferenser på regional nivå, lokala strategier, kvalitetsuppföljning och utarbetande av kriterier för öppna jämförelser av föräldrastöd, hitta ett enda förslag som vänder sig direkt till föräldrar. Det finns inte. Det är byråkratisk-politisk floskelbingo för hela slanten.

Tur är väl det. När det tillnärmelsevis rör föräldrarna är förslagen fåniga på ungefär samma sätt som Monty Pythons departement för fåniga gångarter. En punkt är till exempel ”förutsättningar för en nationell föräldratelefon utreds”. En utredning har alltså kommit fram till att något måste utredas, byråkratins perpetuum mobile. Och gissa vad? Om man googlar föräldratelefon så ser man att sådana tjänster redan erbjuds av både BRIS och Rädda barnen. Så svårt var det.

En annan idé är att erbjuda ”en ’tonårscentral’ på Internet där föräldrar ges möjlighet att kommunicera med varandra”. Som om folk inte diskuterar sådant ändå redan nu. Det är inget som staten behöver ordna. Se bara till att hålla era tassar borta från folks rätt att vara anonyma på nätet så kan nog föräldraskapets svåra frågor fortsätta dryftas online.

Och dessa ljushuvuden tror sig om att kunna ”kvalitetssäkra” webbsajter om föräldrastöd…

Nåväl, det mesta kan väl förlåtas med att det inte kostar så mycket. Säg bara inte att ni var nyktra när ni totade ihop det här.


Lämna en kommentar


En kommentar

  1. Trädpolitik och morötter « Mattias Svensson says: 23 augusti, 2010 kl. 14:55

    […] som delar lika på föräldraförsäkringen ska bli modell för framtiden. Liksom den planerade föräldrautbildning som förvisso ska vara frivillig, men där de som kan tänkas välja bort utbildningen ska […]

    Svara