Mattias Svensson - 25 augusti, 2010

Snälla, låt oss slippa retorikexperterna

Att låta politiker tugga floskler i tv är illa nog. Att låta en så kallad retorikexpert idissla om dem ytterligare en gång borde vara åtalbart. Det tillför absolut ingenting.

I SvD finns ett illustrativt exempel apropå gårdagens ekonomidebatt. Vi får läsa att: ”Retorikexperten Katti Sandberg följde debatten och noterade att Thomas Östros valde att spela på orättvisor han anser regeringen har skulden till. När Anders Borg spelade mer på att alliansen är ansvarstagande för Sverige.” Jo, jag tror inte att någon kunde undgå att notera det, och då försökte jag ändå läsa en bok samtidigt. För att vara ärlig tror jag inte att de som missade debatten undgått att ”notera” det heller. Mer perceptivt än så var det alltså inte.

Och så fortsätter det: ”Östros sa till exempel att Alliansen har sänkt skatten för de 10 procenten som är rikast. Det är väldigt tydligt vad han egentligen tycker då.” Jo, det var väl därför han sade det. Sandberg gav sig också in på en fundering kring vilka som kunde beröras av att Anders Borg konstaterar att det blir dyrare att köra bil om man höjer bensinskatten: ”Det är ett elegant sätt att direkt involvera hela väljarkåren, i alla fall de som har bil.” Nähä!? Och så får vi veta att ”Borg gav Östros en match i dag, helt klart.” vilket antas vara så fångande att det blev rubrik. Tänk, jag trodde att det var vad alla valdebatter gick ut på.

Katti Sandberg har säkert sina förtjänster och insikter, det är inte det. Jag tror inte att någon människa skulle kunna säga något intelligent givet formatet att man ska prata om andras prat. Omtugg blir sällan näringsrikt, och man matar ingen utom bebisar på det sättet. För vuxna nyhetsläsare är det bara förnedrande att serveras sådant.

Lite småkul blir dock de eufemistiska aktionsbeskrivningarna, också av barnvänligt slag. Om folkpartiets Carl B Hamilton säger Sandberg: ”Han var lite avslappnad och agerade lite som vid en middagsbjudning.” Det var ett snällt och överslätande sätt att säga att Hamilton gav ett salongsberusat intryck. Särskilt när han vacklade över i Thomas Östros talarstol bredvid för att ännu en gång upprepa att Alliansen minsann tänker på att statens intäkter måste tas någonstans. De andra tittade bort eller skrattade lite överseende och generat, ungefär som på en finare familjemiddag.


Lämna en kommentar


6 kommentarer

 1. Retorikens maskerade beskyddare says: 19 september, 2010 kl. 19:12

  Problemet ligger inte i ämnet, det ligger i ”experterna”. De är inga ”experter” utan saknar ofta helt utbildning i retorik, alternativt har en fil. kand, och, som våra analyser visar, misslyckas de gång på gång med att presentera ens de mest grundläggande delarna av ämnet.

  Svara
 2. Retorikens bimbofiering av politiken « Mattias Svensson says: 14 september, 2010 kl. 20:08

  […] har tidigare klagat på ”retorikexperternas” intåg i det offentliga samtalet. Politiska floskler bli inte mer […]

  Svara
 3. Micke says: 25 augusti, 2010 kl. 22:52

  Jo, jag tror inte att någon kunde undgå att notera det, och då försökte jag ändå läsa en bok samtidigt.
  ——————————–
  Retorik

  Svara
 4. HC says: 25 augusti, 2010 kl. 20:42

  Finns det några manliga retorikexperter? Om inte kanske det snart är läge att kvotera?

  Svara
 5. Hampus Eckerman says: 25 augusti, 2010 kl. 09:29

  Medhåll. Det var banne mig det finaste jag läst.

  Svara
 6. Danni says: 25 augusti, 2010 kl. 08:31

  De inledande meningarna är så roliga att jag vill skriva ut dem och sätta upp på väggen 🙂

  Svara