Mattias Svensson - 19 mars, 2009

Slaveriet avskaffas

Dagens DN Debatt  av Sten Tolgfors ger välkommet besked (inte minst som Fredrik Reinfeldt svävade å målet om värnpliktens avskaffade i partiledarduellen tidigare i veckan). Värnplikten avskaffas, rekrytering till militärtjänst blir frivillig. Unga män ska inte längre plikta med ett år av sitt liv åt staten för sitt ”brott” att vara män i fysisk och psykisk god kondition.

När jag blev politiskt aktiv var det en hädisk tanke att i moderata samlingspartiet ifrågasätta statens rätt att disponera över unga mäns liv lite som det passade. Värnplikt sågs som en självklarhet för den som var för ett starkt försvar, som om människor skulle behöva tvingas till att försvara ett fritt land. Nu avskaffas värnplikten av en moderatledd borgerlig regering. Det är stort.

I alla fall för mig som växte upp med frågan i MUF och Frihetsfronten, vägrade värnplikt, fick problem att adoptera barn för detta ”brott” (vilket jag skriver om i kommande Neo) och förrförra sommaren kunde roa mig med att skicka tennsoldater  till min gamle kombattant Anders Björck: ” Politiker som vill styra över viljelösa pjäser som ni disponerar efter eget behag får fortsättningsvis leka med tennsoldater.” skrev jag i ett brev.

Kanske var jag därmed med och sätta en sten i rullning, inte minst den där hösten 1993 på moderaternas partistämma.


Lämna en kommentar