Mattias Svensson - 12 november, 2008

Neotema i riksdagsdebatt

Vad händer om sverigedemokraterna blir vågmästare i riksdagen 2010? Det var temat för senaste numret av Neo. Igår var det utgångspunkten för en interpellationsdebatt  i riksdagen, efter en interpellation av socialdemokraten Luciano Astudillo.

Något besked om framtida koalitioner var inte att vänta, och gavs inte heller. Reinfeldts utgångspunkt är att adressera de verkliga samhällsproblem – utanförskap på arbetsmarknaden och brottslighet som inte bekämpas – som annars utnyttjas som grogrund för främlingsfientlighet och stängda gränser.

Vi noterar dock en välkommen socialdemokratisk pudel från Astudillo:

När förre statsministern, min partivän och socialdemokraten Göran Persson i samband med östutvidgningen använde det grumliga begreppet ”social turism” valde oppositionsledaren Reinfeldt att inte spela med. För det förtjänar Reinfeldt all respekt. (anf 2)

Att socialdemokraterna nu gör avbön för sin gränsstängande och misstänkliggörande politik mot de nya EU-länderna är välkommet. Nu väntar vi på att LO ber om ursäkt för ”Go home!”-retoriken mot arbetare från öst.


Lämna en kommentar