Mattias Svensson - 4 mars, 2009

Kristdemokraterna öppnar svartklubb

Den av regeringens kristdemokrater och restriktionsvänner beställda alkoholutredningen har presterat en utredning som, om förslagen går igenom, innebär både små och stora framsteg för förmynderiet.

Systembolaget fick inte ens prövas. Tvärtom värnas monopolet så till den milda grad att inte ens försäljning från gårdar som tillverkar öl, vin och whisky ska tillåtas. Det föreslås också förbud för företag och vinklubbar som ombesörjer den privatimport som vi blivit lagligen tillåta genom en EU-dom förra året.

Likaså vill utredningen stänga nöjesställen senast klockan tre, och därmed förbjudna den längre öppethållning till kl 5 som finns ibland annat Stockholm. Vi kan alltså se fram mot nya svartklubbar, kanske rentav gamla Tritnaha, vars civila olydnad såg till attförlänga öppettiderna senast det begav sig. Mumma för nyliberala nostalgiker förvisso.

Utredningsförslaget är en paternalistisk krigsförklaring mot rätten att ha roligt, ett militant nagelfarande av varje litet andningshål, från sköna vinklubbar  och gårdsdestillerier  till Stockholms pulserande nöjesliv. Apropå vinklubbar träffade jag den oerhört trevlige Mark Majzner förra veckan över en fantastisk middag med adekvata drycker. På sin blogg Vinfrihet rekommenderar han ett glas vin till min artikel om den svenska alkoholpolitikens historia. Till den aktuella SOU, som riskerar att bli ännu ett kapitel i denna skamliga historia av att peta i andras glädjeämnen, vill det nog till något betydligt starkare.


Warning: Undefined variable $media in /sites/magasinetneo.se/web/wp-content/themes/neo/functions.php on line 218