Mattias Svensson - 28 oktober, 2010

Jag matar troll

Det här Newsmillhaveriet är egentligen för dumt för att kommentera. Men för att vara tydlig.

1. Jag är emot rasism, i min bok är detta en allvarlig anklagelse.
2. Jag tar folk som via bredare begrepp som antisemitism eller islamofobi hittar ”rasism” i exempelvis twitter om Björn Afzelius slagdängor eller Magnus Betnérs tv-skämt på precis samma allvar som kristna som spelar hårdrockskivor baklänges för att höra djävulsbudskap, eller ”antirasister” som hittar rasism i glass.

Uppdatering: Det är närmast parodiskt att få en så tydlig illustration av den kissnödiga överkänslighet inför ”antisemitism” som jag kritiserar ovan (och kritiseras för av Svansbo och arga troll i kommentarsfältet), men DN har idag stoppat en hysteriskt rolig Rocky-stripp om konspirationsteorier för att den innehåller… en konspirationsteori. I rest my case.


Lämna en kommentar


16 kommentarer

 1. Tanja says: 15 november, 2010 kl. 18:57

  Mattias, har du glömt av genusfrågan? Vad sysslar Alliansden egentligen med? Det här borde anmälas till Slöso: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/11/14/iiiinte-80-miljoner-till/

  Svara
 2. Ingemar S says: 5 november, 2010 kl. 10:10

  Tycker snarare tråden urartat till semitiska övningar än semantiska.

  Svara
 3. Lars Berg says: 4 november, 2010 kl. 16:11

  Mattias, ser du verkligen ingen antisemitism i ”vem skall De Utvalda (judarna) bränna nästa gång?”

  Enastående i så fall. Utgångspunkten är ju att judar som grupp har onda avsikter och har & kommer att begå hemska handlingar, dvs själva definitionen på antisemitism.

  Att jämföra det uttalandet av en ledande politiker med Rockystrippen? Det är uppenbarligen svårt, inte bara att särskilja fjanterier från antisemitism utan också det omvända.

  Fundera lite till är du snäll.

  Svara
  • Mattias Svensson says: 4 november, 2010 kl. 16:21

   Jag tror att man kan se antisemitism i allting, särskilt med lite lagom illvilja. Frågan är om det är så viktigt. Jag tycker att det är en helvetes skillnad på att hota och skrika glåpord mot judiska barn när de är på läger eller går i skolan (vilket sker i Sverige idag) och att uttrycka sin förtvivlan över dödsskjutningar med en referens till en sångtext på twitter. Alla judar som ser sig som utvalda av gud, dvs alla troende judar, är de också därmed antisemiter? Och är alla utvalda judar? Och innebär att man identifierat mördare som utvalda att man kritiserar alla judar för att vara mördare eller bara dem som mördat? Det är som med islamofobi där ett kriterium är att man inte vill se äktenskap mellan muslimer och ”otrogna”. Stämmer på de flesta imamer. Har svårt att känna någon entusiasm för den typen av semantiska övningar så fortsätt gärna utan mig.

   Svara
 4. Laertes says: 4 november, 2010 kl. 09:33

  Ox

  Precis. Det allra lömskaste antisemiterna är de som begränsar sig till att bara kritisera Israel och aldrig säger något antisemitiskt. Det är de antisemiterna man måste klämma åt! De döljer sig överallt….

  Svara
 5. stettiner says: 1 november, 2010 kl. 18:40

  Det är ömkligt att se hur annars så kloka skribenter gör sig till små, små, oförstående blåögda menlösa barn, ensamma mot hela trollvärlden. ”En gammal slagdänga” om hur det utvalda folket bränner de otrogna (de har gjort det förr, de gör det nu – blir DU nästa offer????!!!!!), upprepad av socialdemokraterns påläggskalv och förr eller senare en blivande minister i Sveriges regering är väl inte sååååå farligt?? Är det verkligen någon skillnad på rätten att fritt yttra sig och rätten till skattekronor för att utöva den friheten? Det hade jag ingen aaaaning om….

  Då föredrar jag faktiskt Fredrik Segerfeldt; han vet minsann i vems knä medierna sitter – och säger det öppet….

  Svara
 6. Andreas Henriksson says: 1 november, 2010 kl. 04:47

  Jag hade inte läst Willy Silbersteins artikel i Expressen innan du länkade till den. Och jag har bara ett konstaterande att göra, utöver att det förvisso bevisligen är svårt att skämta om politik eftersom det någonstans, någon gång alltid kommer sitta en totalt humorbefriad människa som inget begriper. Och det är att aldrig förr har en i mina ögon tidigare respekterad journalist så totalt sänkt sin egen renommé genom en enda artikel.

  Svara
 7. ox says: 1 november, 2010 kl. 01:55

  Och kolla hur han skyddar judehataren betner.

  Svara
 8. ox says: 1 november, 2010 kl. 01:42

  Nynazisters favoritcover är att säga ”jag kritiserar bara Israels politik”. Det är själva tecknet på en rasist. Svensson hör till den kategorin, kolla hur han röstade på socialister i valet.

  Svara
 9. Kuno says: 31 oktober, 2010 kl. 00:30

  Signaturen benke tillhör ju kategorin som ser antisemitism överallt, även där den inte finns, som t ex vid kritik av israeliska militära övergrepp.

  Svara
 10. peter adler says: 30 oktober, 2010 kl. 16:29

  jag läste den länkade artikeln i Newsmill – jag ser uppriktigt sagt inte att du bemöter den med dina skojiga kommentarer.
  (Som du vet tycker jag att du brukar skriva jättebra.)

  Svara
 11. benke says: 29 oktober, 2010 kl. 23:46

  Strongt Mattias, att jämföra de som tar riktig antisemitism, som är ruggigt utbredd och blir alltvärre med tiden, på allvar, med skämt och slagdängor om glass och hårdrock är dessvärre ointressant och felaktig.

  Ingen tror att du är rasist, möjligen något naiv i just denna fråga.

  Svara
  • Mattias Svensson says: 30 oktober, 2010 kl. 09:19

   Det finns mycket riktigt hat, glåpord och överfall mot judar för att de är judar i Sverige idag. Att uppmärksamma och markera mot detta är fundamentalt. Det är just därför en skojare som exempelvis Willy Silberstein gör så stor skada genom att skrika sig hes i haverier mot politikers twittrande om Björn Afzelius, komiker som skämtar om judiska stereotyper eller onyanserad Israelkritik. Då förlorar man sin trovärdighet och besudlar sin organisations trovärdighet på precis samma sätt som en organisation som skulle jobba mot rasism och diskriminering gjorde när de började kufa om glassar. När organisationer lever på att definiera sig själva som offer, utsatta och förföljda finns tyvärr risken att allt för mycket tolkas enligt denna mall, särskilt som det gör en medialt uppmärksammad. Den frestelsen faller tyvärr alla slags ”antirasistiska” organisationer för. Särskilt som de alltid kan misstänkliggöra den som påpekar detta för att ha skumma avsikter.

   Svara
 12. Jack H says: 28 oktober, 2010 kl. 21:21

  Jag saknar dina krönikor i Metro, Mattias. Kommer du tillbaka dit?

  Svara
  • Mattias Svensson says: 29 oktober, 2010 kl. 00:12

   Tyvärr, de har som policy att man inte får återvända. Men Johan Norberg är krönikör där nu.

   Svara
 13. Tweets that mention Jag matar troll « Mattias Svensson -- Topsy.com says: 28 oktober, 2010 kl. 18:14

  […] This post was mentioned on Twitter by Mattias Svensson, Fredrik Jansson. Fredrik Jansson said: RT @mattias_neo: Jag matar troll http://bit.ly/aavo6b […]

  Svara