Paulina Neuding - 22 mars, 2012

Ilmar Reepalu om SD-infiltrerade judar

Dagens Nyheter (ännu ej online) plockar i dag upp kommunalrådet Ilmar Reepalus uttalanden i nya numret av Neo, där han hävdar att judiska församlingen i Malmö låtit sig ”infiltreras” av Sverigedemokrater. Ilmar Reepalu godkände sina citat efter vår intervju, men tar i dag tillbaka formuleringen om infiltreration. Gott så. Sverigedemokraterna har förvisso uppvaktat den judiska gruppen i Malmö, precis som partiet har uppvaktat feminister och homosexuella, men därifrån är steget långt till att anklaga judar, feminister och hbt-rörelsen för att ha gjort sig til språkrör för SD. Påståendet är helt enkelt ogrundat, och Ilmar Reepalu har fått backa.

Vad som däremot fortfarande är anmärkningsvärt är det sammanhang i vilket Ilmar Reepalu började prata om SD och Malmös judar. Vi talade om våldet och hoten mot judar i Malmö, om judar som lämnar stan på grund av den ökade antisemitismen. Det är i det sammanhanget som Malmös kommunalråd svarar med fantasier om att även den judiska gruppen i stan öppnat sig för rasistister och rasistiska värderingar. Han tar nu tillbaka den exakta formuleringen, men frågan kvarstår: Hur ser egentligen Malmös tyngste politiker på den antisemitism som drabbar judar i hans stad? Varför svarar han återigen med att finna fel hos den judiska gruppen?

Läs intervjun här.


Lämna en kommentar


24 kommentarer

 1. Obamas sändebud mot antisemitism besöker Malmö says: 11 mars, 2015 kl. 17:20

  […] en intervju i magasinet Neo påstod han också att Sverigedemokraterna hade infiltrerat judiska församlingen […]

  Svara
 2. Chamseen says: 17 augusti, 2012 kl. 15:52

  Läs det här och fundera över hur racistiska judarna kan vara

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/rashets-mot-afrikanska-flyktingar-i-israel

  Svara
 3. Anonym med parfym says: 17 augusti, 2012 kl. 09:05

  Att Reepalu är antisemit är trams och den som hävdar det är tramsig. Judiska centralrådet tar inte avstånd från de kränkningar av mänskliga rättigheter som begås av Israel utan låter istället SD, med sitt Anti-muslimska buskap verka igenom dem.

  På detta sätt försöker SD spela ut olika grupper mot varandra och Neo och andra borgerliga debattöret låter sig villigt bidra för att man ser en chans att bli av med Reepalu.

  Trams!

  Svara
 4. Anonym i Kostym says: 8 augusti, 2012 kl. 12:07

  Mohammed: Känner du till ett parti som hette Ny Demokrati? Svenska rasister behöver ingen draghjälp för att ge sig på muslimer.

  Svara
 5. Sebbe says: 25 maj, 2012 kl. 19:53

  Är det kanske så att Illmar Repalu har judisk bakgrund?

  Svara
 6. Henrik says: 30 april, 2012 kl. 12:14

  Efter att ha läst artikel och kommentarer så framstår en fråga som uppenbar för mig men tydligen inte för någon annan: ”Varför skulle Sverigedemokraternas roll/ickeroll spela någon som helst roll i detta?”.

  Man får tycka vad man vill om Sverigedemokraternas budskap men inte får man väl fysiskt attackera SD-sympatisörer med annat än motargument? Det är märkligt, tycker jag, att majoriteten vägrar att betrakta Sverigedemokraterna som några med rättigheter och snarare ser på dem som samhällets avskum där man kan förstå meningsmotståndares fysiska påhopp. I demokratin Sverige borde alla som spelar enligt demokratins regler skyddas likvärdigt men det blir tydligare och tydligare att så kanske inte är fallet. Tycka vad man vill, men vi måste nog konstatera att Sverigedemokraterna håller sig till reglerna eftersom varje ”hets mot folkgrupp” eller annat snedsteg mot vilket lagstiftning finns direkt skulle uppmärksammas i deras fall – de har ju allas ögon på sig!

  Sverige har blivit skrämmande eftersom ”rasist”-begreppet har utvidgats så mycket att sakfrågor blir omöjliga att diskutera. Diskussionen om ensamkommande flyktingbarn till exempel – varför kan vi inte diskutera det utan att ”rasist”-antydningarna börjar hagla? Är vi svenskar verkligen de enda icke-rasisterna i världen eller är det så att resten av världen kan skilja på rasism och invandringspolitik?

  Innan rasism-antydningarna börjar hagla mot detta inlägg vill jag gärna förtydliga att min egen politiska läggning för tillfället är något oklar. Jag har tidigare röstat på allianspartier men 2014 är valet svårt. Om man inte börjar respektera SDs politiker och väljare som medborgare med yttrandefrihet och övriga rättigheter och börjar bemöta dem med sakliga argument (att skrika ”rasist” kvalificeras dessvärre inte) finns en viss risk att jag röstar SD för att stödja demokratins principer. Jag önskar dock att debatten utvidgas, att fler börjar prata invandrings- och integrationspolitik och att vi kan slippa de fundamentalistiska elementen på båda sidor av denna fråga. De som likställer alla Åkessons argument med rasism skrämmer mig lika mycket som de skinhuvuden som sannolikt gömmer sig i SDs kulisser. Grupperna är ju heller inte helt olika varandra men Che Guevara-fans på ena sidan och Hitler-dyrkande äckel på den andra.

  Låt förnuftet segra och börja prata om allt det som vi tycker är obehagligt att beröra. Svenskarna berömmer sig ofta för sin neutralitet och ibland kan det vara hedervärt att inte ta ställning. Det är dock aldrig hedervärt att undvika debatt.

  Svara
 7. Ett tillhygge för alla | I denna tid … tyvärr says: 26 april, 2012 kl. 09:08

  […] Ilmar Reepalu om SD-infiltrerade judar […]

  Svara
 8. sergio bruno says: 24 april, 2012 kl. 17:58

  Varför inget Ship to Syria? Kära Paulina Neuding jag väntar på att du ska starta en sådan rörelse, dvs samla in massa förnödenheter, mediciner, byggnadsmaterial,etc till det syrianska folket. jag förbinder mig att bidra med så mycket jag kan, Det är bara att sätta igång!!

  Svara
 9. Carl says: 22 april, 2012 kl. 13:26

  Paulina Neudings älskade Israel.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/israels-fosforbomber-dodade-hennes-familj

  Svara
 10. Infiltratör says: 10 april, 2012 kl. 16:58

  ”Hur ser egentligen Malmös tyngste politiker på den antisemitism som drabbar judar i hans stad?”

  Han ser väl det hela som fullständigt normalt antar jag.
  Han lider väl som så många andra av jude-paranoia, vilken ligger på känslomässig dogmatisk grund ej åtkomlig för förnuftet.

  Den mentalt primitiva vänstern saknar ju numera fullständigt förmåga att se värden objektivt.
  Den är försjunken i sig själv och sin egen storhet och all verklighet som hotar denna storhet avvisas kategoriskt.
  En storhet som bygger på systematisk verklighetsförfalskning och självupphöjelse.
  Vänstern är rädd för sådana som Paula då hon i grunden hotar deras imbillade godhet, rädda att dom ska avslöjas som dom små människor dom egentligen är.
  Små människor utan moral som ständigt kliar varandra på ryggen.

  Svara
 11. Sven Gojim says: 3 april, 2012 kl. 20:59

  De flesta brott i Malmö utsätts väl svenskar för på grund av att dom är svenskar!Tråkigt om judar verkligen utsätts för brott men vi får väl alla betala priset om vi vill njuta mångkultur!

  Svara
 12. Fredrik says: 2 april, 2012 kl. 17:47

  Förvisso blir inte två fel rätt men det är ju ett faktum att Sverigedemokrater vid ett flertal tillfällen beskyllt i stort sett samtliga av de övriga partierna att vara infiltrerade av eller företräda islamisternas eller för all del bara muslimers intressen.

  Man skulle väl kunna misstänka att Reepalu helt radikaliserat sig likt sina meningsmotståndare.

  Svara
 13. Daniel says: 27 mars, 2012 kl. 14:16

  Judiska Centralrådets kritik mot Reepalu är ju inte bara efter detta uttalande i Neo. Han har gjort uttalanden tidigare. Vissa kan vara på gränsen men inte är de anti-semitiska inte!

  Reepalu är en bra politiker och har tagit upp problemen med dålig integration av nya invandrare (= muslimer )! Han menar självklart inte att någon grupp ska stå ut med hot o trakasserier. Alla ska ha lika rätt till trygghet. Jag trodde att hot och våld är olagligt i Sverige !?? Att det är en polisfråga. Eller ??

  Judiska Centralrådet ska givetvis bevaka sina medlemmars rätt till trygghet. Personligen är jag irriterad över människor som hotar o trakasserar judar. Oacceptabelt !

  Som sagt, Reepalu kan i något uttalande ha touchat gränsen (infiltration). Men det är väl så att man får se dessa problem lite i sitt stora sammanhang. Tyvärr tror jag att judar ofta föraktar muslimer o dito. Reepalu har substans i det han sagt (åter igen kanske något klantigt), att judiska församlingar/föreningar/sällskap också agerat fel eller olämpligt. Detta rättfärdigar inte hot m.m ,men tänk efter: man står och viftar med många stora israeliska flaggor mitt under intensiva bombningar av Gaza. Barn plockas upp allvarligt brända. Absolut kraftigt övervåld!!

  Ilmar Reepalu är emot olagliga handlingar typ hot och trakasserier. Det kan jag lova. Han vill självklart ha ett tryggt och stabilt Malmö. Och han tycker att integration är viktigt. Personligen tycker jag att även judar i Sverige ska integreras på ”allvar” och inte stå och vifta med israeliska flaggor i ovan nämnda sammanhang. Vad tycker Judiska centralrådet om detta.? Svara nu !!

  Svara
 14. Marre says: 27 mars, 2012 kl. 10:16

  Annat som är anmärkningsvärt är att Studio 1 diskuterade saken utan att alls tillfråga SD/Ekroth.

  Och att man uppmärksammar problemen först nu när ett tiotal judiska familjer lämnar Malmö. Att tusentals svenska familjer lämnat Malmö av i princip samma orsak har tvärtom – när det alls tagits upp – setts som ännu ett utslag på rasism från svenskarna sida.

  Svara
 15. Simon says: 23 mars, 2012 kl. 18:04

  Jag hörde dig på radio och måste säga att jag tyckte att du vred Reepalus svar på ett ohederligt vis. Han sa tex. att man måste se rasism och förtryck mot alla utsatta grupper och inte särbehandla och tycka extra synd om någon specifik grupp. Då svarade du genom att definiera ”särbehandling” som att som judisk familj kunna känna sig trygg i Malmö, ungefär som att Reepalu skulle vara emot det, vilket absolut inte var vad han sa.

  Även här när du vrider hans (visserligen någon klantiga) uttalande att SD hade infiltrerat den judiska rörelsen till att han skulle ha hävdat att den judiska rörelsen hade blivit språkrör för SD. Jag har bara läst intervjun på nätet men jag kan inte hitta att han säger något sådant.

  Svara
 16. Neo 2 – 2012 « Avva says: 22 mars, 2012 kl. 21:52

  […] har intervjuat Ilmar Reepalu för detta numer, en nyhet som DN plockade upp idag och som cirkulerat flitigt i sociala medier. […]

  Svara
 17. Britt-Inger Öst says: 22 mars, 2012 kl. 18:03

  Det är SKITFARLIGT att ”bara” kläcka ur sej såna grejer. Det ger idioter fritt fram att fortsätta där Hitler slutade

  Svara
 18. Mohammed says: 22 mars, 2012 kl. 12:58

  Förnekar omskärelse fanatikern Paulina Neuding Ekeroths tillhörande i den Israeliska armen? Om nu SD är riktiga rasister, varför nämns bara muslimer som ett hot? Varför hetsas bara mot muslimer? Sanningen är ju att ledande judar genom SD hetsar svenska rasister mot muslimer!

  Svara
 19. Leinad says: 22 mars, 2012 kl. 12:39

  Ilmar Reepalu trampar alltid fel, han är ingen statsman han. Men han lockar bidragsberoende röstare.
  Så här uttalar sig en statsman: French Foreign Minister Alain Juppe declared that attacks on Jews in France are attacks on all of its 65 million citizens

  Svara
 20. Kalle says: 22 mars, 2012 kl. 12:34

  Anfall är bäst försvar !Vilka fel har den judiska gruppen gjort ? Enl Reepaulu antagligen genom att bo där.

  Han glömmer sitt ansvar för alla medborgare i Malmö ! Han är ju sosse och deras omdömen kan man tyvärr inte alltid lita på. Flörtar gärna och ofta med muslimska grupper.

  Han bör bytas ut mot en som känner ansvar för alla boende i Malmö. Och en som har kraften att få stopp på brottsligheten, de dåliga skolbetygen och arbetslösheten.

  Svara
 21. Anders Westergren says: 22 mars, 2012 kl. 11:47

  ”Varför svarar han återigen med att finna fel hos den judiska gruppen?” En mycket berättigad och oroande fråga. Oroande därför att den är så berättigad att ställa. Och den kommer inte att få något svar, vilket är än mer oroande. När det har gått så långt att människor måste flytta p.g.a. etnisk tillhörighet borde väl Malmös ”starke man” istället fråga sig vad som har gått snett med ”integrationen”.

  Svara
 22. Avsätt Reepalu – nu! | Anna Ekström says: 22 mars, 2012 kl. 11:20

  […] Paulina Neuding berättar om ytterligare en oacceptabel anklagelse mot den utsatta judiska minoriteten i Malmö: Dagens Nyheter (ännu ej online) plockar i dag upp kommunalrådet Ilmar Reepalus uttalanden i nya numret av Neo, där han hävdar att judiska församlingen i Malmö låtit sig ”infiltreras” av Sverigedemokrater. Ilmar Reepalu godkände sina citat efter vår intervju, men tar i dag tillbaka formuleringen om infiltreration. Gott så. […]

  Svara
 23. Marcus says: 22 mars, 2012 kl. 10:50

  ”infiltreration” ?

  /dagens ordmärkning 😉

  Svara
 24. Anders says: 22 mars, 2012 kl. 08:43

  ”Action speaks louder than words” – stämmer nog in bra här. Om han brytt sig mer om judarna hade han tagit itu med problemen.

  Svara