Mattias Svensson - 20 mars, 2009

Har ni hört den förut?

Mer om värnplikten, alla är ju inte glada att den avskaffas. SvD rapporterade förra månaden om hur det havereras inom försvarsmakten.

Värnplikten är en mycket kostnadseffektiv försvarslösning. Många europeiska länder som avskaffat värnplikten har fått stora rekryteringsproblem, underströk Finlands förre försvarschef Gustav Hägglund.

Håhåjaja, det kommer ju att bli så dyrt att behöva ordna en kvalitativ utbildning
som lockar folk att söka, att marknadsföra sig och att betala
marknadsmässig ersättning. Det har varit så bekvämt att bara
sitta bakom skrivbordet och kommendera ut folk i tjänst, ska de nu
behöva arbeta med rekrytering!?

Så här har tvångsarbetet alltid försvarats. Jag ger er Montesqieu, Om lagarnas anda (1757) Femtonde boken, Kapitel V, Om negerslaveriet:

Om jag hade att försvara vår rätt att göra negrerna till slavar, så skulle jag säga följande:

När de europeiska folken hade utrotat folken i Amerika, blev de tvungna att försätta de afrikanska folken i slaveri för att kunna begagna sig av dessa vid uppodlandet av så mycket jord.

Sockret skulle för övrigt vara alltför dyrt, om man inte lät den växt som producerar det arbeta med hjälp av slavar.

De som det gäller är svarta från topp till tå. Och de är så plattnästa att det är nästan omöjligt att tycka synd om dem.

Man kan inte föreställa sig att Gud, som är ett väsen av den högsta visdom, skulle ha placerat en själ, i synnerhet en god sådan, i en alldeles svart kropp. …

Ett bevis på att negrerna inte har sunt förnuft är att de fäster större avseende vid ett glaspärlehalsband än vid guld, som är så viktigt hos civiliserade folk. …

Små andar överdriver alltför mycket den orätt man begår mot afrikanerna. Om den nämligen var sådan som de säger, skulle då inte Europas furstar, som sluter så många meningslösa fördrag med varandra, ha kommit att tänka på att upprätta ett allmänt fördrag till barmhärtighetens och medlidandets fromma?

För dyrt – check, nödvändigt för att klara uppgiften – check, bagatelliserande av tvånget – check. Men vi slipper i alla fall rasismen.


Lämna en kommentar