Mattias Svensson - 25 februari, 2009

Gunnar Hökmark leder korståg mot regeringen och Fredrik Reinfeldt

Moderaternas Europaparlamentariker Gunnar Hökmark har startat ett korståg mot protektionism på Facebook. Ett mycket lovvärt initiativ i dessa dagar. Intressant att notera är att han därmed leder en revolt mot Fredrik Reinfeldt och regeringens ekonomiska politik.

Ensamvargen Fredrik Reinfeldt vill som bekant inte handla med andra, utan uppmuntrade i julas till blågula inköp:

­ Om ni öppnar julklappen och det står ”made in China” ­ då har ni inte gjort mycket för att säkra jobben i Sverige.

Hökmark säger tvärtom i sin kampanjfilm att import leder till export och därmed inte minskar antalet jobb. Det är den senare som har forskningen på sin sida. Detta kallas Lernersymmetrin och utvecklas bland annat här (s 75 i Douglas Irwins utmärkta Free trade under fire) med exempel både på hur radikalt ökad import i exempelvis Chile på 1970-talet och Indien på 1990-talet följdes av ökad export i samma storleksordning, och även hur rejäla amerikanska tullhöjningar minskade export och jobbtillfällen.

Hökmark går därmed också till storms mot regeringens finanspolitik, som pumpar in pengar i blågula reservat som byggsektorn för att, som folkpartiets Carl B Hamilton uttrycker det, inte ”läcka onödigt mycket till omvärlden genom att gynna import.”

I en tid när i stort sett varenda ekonomisk sofism dammats av, från finanspolitisk samordning till smörberg, är det särskilt uppfriskande att någon träder till marknadsekonomins och frihandelns försvar. Hökmarks initiativ är värt att stödja. I’ll join the revolution if not the party.


Lämna en kommentar