Johan Ingerö - 2 september, 2010

Greger Hatt sammanfattar socialdemokratins problem

”Jag har sagt till alla sossar som velat lyssna sen förra valet att (s) behöver skaffa sig en egen Anders Borg, i bemärkelsen en person som systematiskt driver fram idéförnyelse. Men istället för att ta sig an det och gå på djupet har man gått in i uppfinnarverkstan för politiska ord.

Arbetslinje och jobbskatteavdrag har då blivit ’pensionärsskatt’, trots att regeringen sänkt skatten för pensionärer mer än den förra. Nödvändiga reformer av rehabiliteringskedja och sjukförsäkring blir ’slag mot de cancersjuka,’ när sjuka misshandlats av självtillräckliga stuprörssystem i decennier. En marginell sanering i den vildvuxna floran av statligt ägande, där staten fortfarande är störst ägare på Stockholmsbörsen, blev ’utförsäljning av vår gemensamma egendom.’ En tiodubbling av antalet miljöbilar blev ’passiv miljöpolitik’.”

Sällan har Socialdemokraternas problem illustrerats mer pedagogiskt, och eftersom illustrationen är signerad Greger Hatt, tidigare talskrivare åt både Ingvar Carlsson och Mona Sahlin, blir den om möjligt ännu mer pregnant.

När jag för ett halvår sedan postade en text som parodierade Thomas Östros, i vilken denne gav regeringen skulden för allt från Djurgårdens underläge i SM-finalen till det dåliga vädret, ansåg någon att det var ett fånigt och oseriöst inlägg. Men jag försökte bara illustrera det problematiska i att i alla lägen angripa politiska motståndare. Med påhittad kritik om så krävs.

Greger Hatt är alltså inne på samma linje. Läs hela hans mycket välformulerade och tänkvärda artikel.


Lämna en kommentar


5 kommentarer

 1. Greger Hatt says: 4 oktober, 2010 kl. 10:57

  Hejdu Tjelvar,

  Lite tidsangivelser bara, som kanske är lite förmildrande. Jag hamnade på en miljöpartikongress ungefär 1981, och gick ur 1983. S gick jag med i 1986 och var kvar till 2007. Moderaterna har jag aldrig varit med i, och Centerpartiet gick jag med 2009. Det är ganska lång tid. Och man kan ha en stark övertygelse som tar sig olika uttryck både i olika tider och i olika åldrar.

  Större delen av mitt yrkesliv har jag försörjt mig utanför den politiska sfären. De enda som anklagat mig för egenintressen har hittils varit såna som levt på politiska uppdrag i decennier…

  Vad har du själv för politisk hemvist? Och egenintressen?

  mvh / Greger

  Svara
 2. Tjelvar says: 19 september, 2010 kl. 01:04

  Har Greger Hatt någon politisk övertygelse alls, mer än att dyka upp där det passar honom bäst personligen för tillfället? Han började som miljöpartist, blev sosse, sedan moderat och nu centerpartist. Vad blir nästa hopp? Karln saknar helt trovärdighet.

  Svara
 3. Adam Johansson says: 5 september, 2010 kl. 18:36

  Ja, det var ett mycket bra inlägg av Greger. När man ser centerpartiets valreklam känns det som den är lite på samma tema när det kommer till orduppfinnarverkstaden.

  Jag lutar nog lite åt centerpartiet i detta val. Håller även med Per, känns lite som en socialdemokratisk valstrategi att ibland förlora ett val så motståndet kan införa de impopulära reformer som krävs, utan att Partiet kan lastas för det.

  Svara
 4. Per says: 3 september, 2010 kl. 16:13

  Är det någon på allvar som tror att socialdemokraterna, vid ett eventuellt maktskifte, kommer peta i sjukförsäkringen i mer än kosmetiskt syfte? Stupstock förvandas till kontrollstation, utförsäkrade blir deltagare i aktiva åtgärder för återbördande till annan statistikkolumn etc. Och allt detta i rättvisans och solidaritetens tecken.

  Svara
 5. Ola says: 3 september, 2010 kl. 13:18

  Visst är Gregers artikel bra. En fråga om du tyckte den var tankvärd, hänger du också på till Centerpartiet? Du är välkommen. 🙂

  Svara