Mattias Svensson - 2 september, 2010

Flamsig kulturdebatt

Bakom den tunna fernissan av expertstyre är det tydligt att Folkpartiets kvalitetsbegrepp handlar om att stödja precis den kultur som intresserar den bildade medelklass som är Folkpartiets snäva målgrupp.

Smaken – det är Folkpartiet.

Vem utom en folkpartist skulle, som Selimovic, hävda att den största kvalitetsbristen i public service är att det inte startats en EU-kanal? (Expressen 13 augusti)

Detta och annat skriver jag idag på Aftonbladet kultur i en liberal kritik av folkpartiets förslag att göra kulturen till ett skrå. En kritik jag även utvecklat här på bloggen.

Det är ett inlägg i en annars rätt tramsig debatt som jag befarar föregår vad vi kommer att bevittna nästa måndag då Timbro och Tankesmedjan De Osynliga drabbar samman i en debatt. Där ska alltså Selimovic som företräder en allt annat än liberal hållning och som dessutom inte har begrepp om så enkla och basala saker som att det inte är thatcherism att dela ut bidrag till alla, debattera med Daniel Suhonen som i gårdagens Aftonbladet skrev en lång text om att Selimovics linje, att statusen hos vissa kulturskapare ska höjas genom att de får högre statsbidrag, var nyliberal (Suhonen påstår också att Anders Borg administrerar en nattväktarstat. Sverige har ju bara den fria världens näst högsta skattetryck.)

Suhonen mot Selimovic i en ideologisk debatt känns mot bakgrund av det ovanstående som en litteraturdiskussion där man måste börja med alfabetet. Måste kulturdebatt alltid bestå i högljudda vantolkningar av andras position?

Och måste mer stillsamma försök att bena ut inriktas på att förneka korrekta poänger? Sanna Rayman, som också ska vara med i måndagens debatt, lyckas kritisera precis de två punkter där Daniel Suhonen faktiskt har rätt. Lite av ett konststycke, förvisso. Dels tycker Rayman inte att Selimovic med sitt smalare kulturbegrepp på agendan ska ge några besked före valet om vad som inte längre ska få stöd (för att andra ska få betydligt mer), vilket Aftonbladet fyndigt nog krävt för att publicera en replik. Det är ett högst relevant krav på en riksdagskandidat med denna fråga högst på agendan, och som till och med omnämns som ministerkandidat, att han kan ge besked om vad hans politik innebär. Och när Suhonen skriver att det vore mest liberalt att inte ge några bidrag alls svarar Sanna Rayman att det föreslår varken folkpartiet eller övriga alliansen. Rätt om partierna, men det är klart att det mest liberala vore att inte ha kulturbidrag.

Så här befarar jag att debatten kommer att se ut på måndag. En sida som kommer att anklaga den andra för att vara liberal på riktigt, och en sida som förnekar att liberalism alls står på agendan och att de egentligen vill ge mer bidrag än vänstern, bara till lite andra saker. Kan nog vara värt att ta med en skämskudde till den där övningen. Fast det kan ju bli kul också. Åsa Linderborg, som jag hastigt språkade med igår, tyckte att vi skulle bilda folkfront ihop.


Lämna en kommentar


3 kommentarer

 1. Kulturlös debatt « Mattias Svensson says: 7 september, 2010 kl. 22:20

  […] i paneldebatten när Daniel Suhonen gick igång med de anklagelser om nyliberal utveckling som jag förutsett. Här märktes redan tendensen från vänsterpanelen att anta att det mesta gått utför sedan […]

  Svara
 2. Kulturdebatt ikväll « Mattias Svensson says: 6 september, 2010 kl. 15:20

  […] har dock slagsida åt kulturstödshållet med en massa folkpartister vilket fått mig att lufta vissa farhågor om att det blir bullrande anklagelser om nyliberalism som möter indignerat ursäktande […]

  Svara
 3. Tweets that mention Flamsig kulturdebatt « Mattias Svensson -- Topsy.com says: 2 september, 2010 kl. 15:02

  […] This post was mentioned on Twitter by Mattias Svensson, Martin Aagård. Martin Aagård said: RT @mattias_neo: Flamsig kulturdebatt http://bit.ly/c6S0EW […]

  Svara