Mattias Svensson - 21 mars, 2011

En självklart borgerlig kommunism

”Så talar en som kallade sig kommunist ända långt in på 2000-talet.” Det var Mats Odells omdöme i förra veckan när vänsterpartiet Lars Ohly förde resonemanget att demokratin utsträcks av statligt ägande som komplement till privata marknader, exempelvis på finansmarknadsområdet genom statliga SBAB. Enbart marknad hotar däremot demokratin. (anf 106 och 107)

Idag skriver Roland Poirier Martinsson på Svenska Dagbladets ledarsida. Han menar att det behövs ett statligt företag som kan stå emot marknadens ”tingeltangel”. Det stärker demokratin, som skulle vara hotad utan en stark statlig aktör. (Ett bakvänt resonemang, SVT har tvärtom blivit en bättre aktör av att konkurrensutsättas. Se Myten om public service som kvalitetsmedium)

Lite nyfiken är jag på Odells och andras omdöme när samma argument de dömde ut som kommunism i förra veckan (”en viktig ideologisk fråga” skrev SvD, ej på nätet) används för ett statligt företag i dominerande position på mediemarknaden.


Lämna en kommentar


7 kommentarer

 1. sven says: 22 mars, 2011 kl. 11:21

  Ja jag överdrev.I polemik går det inte använda sig av nyanser som Alex Schulmans morfar Sven Stolpe sa.Men min åsikt att det behövs en demokratisk statligt finansierad
  ”kvalitetsradio” står fast.Speciellt i dessa tider.T.ex jag tror inte privatradio skulle satsa på utrikeskorrespondenter.

  Svara
 2. Johan Eldh says: 22 mars, 2011 kl. 10:29

  Re: sven.

  Du gör ett felaktigt antagande när du säger att Mattias argumenterar för att det bara ska vara reklamradio.

  På en fri radiomarknad finns det såklart utrymme för reklamfri radio, även radio som inte strävar efter vinst. Driften av dessa skall dock betalas utan tvång (dvs frivilliga bidrag från allmänhet etc).

  Problemet med en statligt finansierad radiokanal är att den tvingar människor som inte är intresserade utav just den kanalens utbud att vara med och betala driften. Detta måste vi få ett stopp på.

  Det skulle alltså vara fullt möjligt för ex. Socialdemokratin att fortsätta driva samma radiokanaler med samma utbud och utan reklam. Men då får man bekosta driften genom exempelvis sina medlemsavgifter.

  Svara
 3. Björn Brändewall says: 21 mars, 2011 kl. 22:58

  Varför ska Mats Odell stå till svars för något som Roland Poirier Martinsson skrivit?

  Svara
  • Mattias Svensson says: 21 mars, 2011 kl. 23:35

   Mats Odell behöver inte stå till svars för någonting. Jag tycker däremot det vore kul att få veta om det bara är Ohly som ska kallas kommunist för den typen av resonemang.

   Svara
 4. sven says: 21 mars, 2011 kl. 18:05

  Alltså den enda svenska radio folket i Sverige skall kunna lystna på är reklamradion!!!
  Appropå staten!Väck med staten!I stället skall vi ha klan och släktsamhälle med massor av gosiga hedermord,

  Svara
  • Mattias Svensson says: 21 mars, 2011 kl. 23:33

   Sven, jag följde inte riktigt ditt språng från reklam till klanvälde. Olika tidsepoker och kulturer i verkligheten. Men klura vidare på din kammare så kanske det ger sig.

   Svara
 5. Henrik Bejke says: 21 mars, 2011 kl. 13:46

  Det är i och för sig ingen nyhet att Roland Poirier Martinsson är kommunist.

  Jag brukar alltid säga att det finns tre typer av kommunister: Dels de som öppet står för att de är kommunister. Dels de som i hemlighet är kommunister men som inte går ut med det öppet utan i det fördolda verkar för kommunismens sak.

  Sedan finns också den tredje sorten, nämligen de som inte själva vet att de är kommunister, men som blivit indoktrinerade att omfamna kommunistiska värderingar och åsikter utan att själva förstå vad det innebär.

  I princip alla som på något sätt förespråkar ökad makt åt staten tillhör denna tredje kategori. Roland Poirier Martinsson är därför beklagligtvis inte ensam.

  Svara