Mattias Svensson - 13 maj, 2013

En hälsosam politik

Göran Hägglund inledningstalar idag på konferensen 10 år med svensk folkhälsopolitik. En politiker som lovat att hålla på politikens gränser tar förstås tillfället i akt att ge några tydliga besked.

Kära folkhälsobyråkrater,

Osunda vanor är till för att brytas. I tio år har byråkratin svällt kring saker som borde vara folks egna angelägenheter. Ni har ägnat utredningar åt att klura kring hur folk ska gå i trappor och lagt förslag om fler byråkratjobb genom folkhälsoråd, dialoger eller att ”inventera behovet av faciliteter för motion och spontanidrott under beaktandet av jämställdhet och jämlikhet”.

Mitt budskap till er efter tio år är: Nu räcker det! Festen är slut, ni har lagt er i den sista champagneserveringen på krogen, föreslagit den sista inventeringen och sammanställt den sista osakligt alarmistiska statistiken. Gå hem och sök riktiga jobb! Vi lägger ner Folkhälsoinstitutet!

Nä, det blir väl som vanligt en invit till nya fikasamtal kring gamla förslag.

(Uppdatering: Ja, det verkliga talet blev tyvärr det sistnämnda: ”Jag tror att det skulle vara till stor nytta för det hälsofrämjande arbetet om några av de viktigaste aktörerna tog ett gemensamt initiativ att samla verktyg och information riktat till den enskilde individen kring hälsofrämjande.”)


Lämna en kommentar