Mattias Svensson - 4 augusti, 2010

En anständigare språkdräkt

Det finns inga som kan lägga sig i detaljfrågor med sådan emfas som folkpartiet. Idag står burkaförbud på agendan. Eller inte riktigt. Folkpartiet vill att rektorer ska kunna förbjuda burka i skolan, hos lärare och elever. Så det handlar ju bara om skolors självbestämmande och inte alls om någon rasistisk kläddikterande särlag mot en religiös minoritet á la Schweiz och Frankrike.

Eller? Folkpartiet har under denna mandatperiod förbjudit samma rektorer att rekrytera den personal de finner lämplig. Bara legitimerade ska kunna få permanent anställning som lärare enligt den nya skrålagen (som kommer att minska urvalet och öka kostnaderna för lärare utan att öka kvaliteten i undervisningen). Och framför allt, i denna för en skola centrala fråga får rektorerna inte utöva sitt eget omdöme.

Men rektorerna ska alltså få förbjuda ett specifikt och inte särskilt vanligt förekommande (annat i den hysteriska debatten då, och bland bokstavstroende västerländska konvertiter) religiöst plagg. Eller, ja, Jan Björklund säger att det vore ”inte bara olämpligt utan orimligt” att en lärare har ett plagg som döljer ansiktet. Så det verkar inte finnas mer än ett rätt svar på vad rektorn får besluta, enligt folkpartisternas facit.

Skulle detta parti ha avsikter som handlar om att delegera beslut och klargöra rektorers självbestämmande? Dra den om Bellman också!

Det handlar om att kommunicera, säger folkpartisterna krystat. Och nog har de med sitt hyckleri lyckats kommunicera är att de är emot burkor (och muslimer) och redo att sondera terrängen för nya förbud. Får man föreslå en mer heltäckande språkdräkt som inte avslöjar så mycket av oanständiga åsikter och avsikter i fortsättningen. Gärna en hel burka. Eller om fp framhärdar med förslaget, att de för trovärdighetens skull lär sig stava till decentralisering.


Lämna en kommentar


2 kommentarer

 1. Jan says: 5 augusti, 2010 kl. 11:56

  Otroligt vilken tunn soppa du får ihop.
  Allt detta svammel för att rektorer ska få förbjuda att lärare är maskerade.

  Svara
 2. Tweets that mention En anständigare språkdräkt « Mattias Svensson -- Topsy.com says: 4 augusti, 2010 kl. 18:14

  […] This post was mentioned on Twitter by Isobel Hadley-Kamptz, Mattias Svensson and Johanna Sjödin, Henrik Ladström. Henrik Ladström said: RT @mattias_neo: Jag skulle gärna klä folkpartiet i anständigare språkdräkt som bättre döljer oanständiga avsikter http://bit.ly/cXoG9A […]

  Svara