Ivar Arpi - 15 augusti, 2014

Brottslingar är ingen folkgrupp

Skånetrafiken har meddelat att de stoppar Sverigedemokraternas valaffischer. ”Stoppa det organiserade tiggeriet” och ”Mindre invandring här, mer hjälp till flyktingar där.” är texten på två av affischerna. Men den tredje affischen har även den stoppats. På den står det: ”Krafttag mot brottsligheten – mer stöd till brottsoffer”. I ett samlat uttalande om hela affischkampanjen säger Skånetrafiken att de stoppar dem för att de kan tolkas som ”rasistiska, sedlighetssårande eller svårförenliga med etiska värderingar som gäller i samhället”. Men om affischen om krafttag mot brottslighet anses rasistisk av Skånetrafiken, framställer de inte själva indirekt invandrare som brottslingar? Det är ett märkligt resonemang.

Såhär säger Skånetrafiken specifikt om beslutet att stoppa brottslighets-affischen:
–Den är inte den mest provocerande, utan är ett gränsfall. Men vi tyckte ändå att den kunde uppfattas som stötande i vissa områden där vi kör.

Hur tänker Skånetrafiken egentligen då? Har Sverigedemokraterna ägnat sig åt hets mot folkgruppen brottslingar? Vem är det man tror blir stött av ”mer stöd till brottsoffer” och varför? Brottslingarna själva blir säkert stötta, men vem mer? Det verkar som att Skånetrafiken har fördomar om vad de som bor i Malmö tycker om brottslighet.

Skånetrafikens beslut verkar till stor del handla om vilken avsändaren är. Frågan är om Skånetrafiken skulle tillåta någon affisch från SD, med tanke på att den om brottslighet inte godkändes.

Att förbjuda enskilda valaffischer kan problematiseras förstås, men det går ändå att motivera. Typ: ”Den är rasistisk/sexistisk/uppviglande” och så vidare. Jag tycker att man ska vara väldigt restriktiv med förbud av valaffischer, och dra gränsen vid uppvigling till våld. Väljarna har rätt att veta vad partierna tycker om vissa frågor. I ett demokratiskt samhälle bör medborgarna har rätten att avgöra vad som är osmakligt och inte. Det avgörs främst på valdagen.

Värre än att stoppa enskilda affischer är dock att stoppa hela kampanjer oavsett vad de enskilda affischerna har för budskap. Då är man ute på riktigt, riktigt djupt vatten. Den bakomliggande tanken bakom att stoppa hela kampanjen är att alla budskap blir stötande bara för att SD är avsändare. Det är samma logik som gör att man helt förbjuder ett parti. Det är en obehaglig utveckling. Samma tendens har synts när SD:s torgmöten har störts så att de knappt kan genomföras.

Att stoppa ett visst partis valaffischering inom skattefinansierad verksamhet, när man tillåter övriga partier att göra det, leder till ett sluttande plan. Det går inte förutspå hur de politiska vindarna kommer att blåsa framöver. Risken är att vi skapar prejudikat för att förbjuda olika partier, eller deras rätt att affischera, som majoriteten inte anser är tillräckligt aptitliga.


Lämna en kommentar


11 kommentarer

 1. Roy says: 1 september, 2014 kl. 16:22

  Skånetrafiken är alltså politiskt aktiva och talar på detta sätt om för sannolikt mer än 10% av väljarkåren att de inte bör åka med dem.
  Det luktar allt mer DDR om det svenska samhället och inte minst skånetrafken.

  Svara
 2. tor says: 1 september, 2014 kl. 04:12

  Tack för en mycket bra artikel. Röster ej på SD, men upplever hetsen
  mot dem som mycket problematisk. Vad händer om de kan bilda regering 2018 (gud förbjude)? Har vi då skapat prejudikat för
  SD att förbjuda andra röster?
  Man skall vara försiktig med att önska sig vad man vill.
  Man kan få som man önskar sig.

  Svara
  • Pessimist says: 3 september, 2014 kl. 14:40

   Naivitet lär aldrig bli förbjuden snarare uppmuntras den av makten.
   Så var lugn, rösta som du brukar. Men tänk på att ”Gud förbjude” lär vara belagt med spöstraff – 2018.

   Svara
 3. SD hetsar mot ”folkgruppen” brottslingar i Malmö | Varjager's Weblog says: 31 augusti, 2014 kl. 17:18

  […] rasistisk, sedlighetssårande eller svårförenlig med deras värderingar. (Läs mer i […]

  Svara
 4. miccelito says: 24 augusti, 2014 kl. 01:27

  Yttrandefrihet bör alltid komma först. Skånetrafiken, troligen uppläxad av socialdemokratiska politiker i staden, valde bort och kastade yttrandefriheten i soptunnan.
  ”Krafttag mot brottsligheten – mer stöd till brottsoffer” är ju ett oerhört provocerande budskap. I Skåne ogillar befolkningen mer stöd till brottsoffer. I alla fall enligt Skånetrafiken.

  Svara
 5. Kickan says: 20 augusti, 2014 kl. 22:17

  Alldeles korrekt bedömning ur demokratiskt perspektiv! De som lever i vårt land ska acceptera folkvalda politiker och inte utesluta dem i gemenskapen. Snart ett fall för DO?!? De binder ris om sina egna rygg!

  Svara
 6. Curt Ohlsson says: 20 augusti, 2014 kl. 22:10

  Tjänstefel och bör åtalas!

  Svara
 7. Björn Petersen says: 18 augusti, 2014 kl. 11:09

  Right on, baby!

  Svara
 8. Y says: 17 augusti, 2014 kl. 13:39

  Stort tack att du tar upp att Sverigedemokraterna inte har samma villkor som övriga partier i sin valkampanj. Jag tycker det är kriminellt att handskas med yttrandefrihet och demokrati på det här sättet!

  Svara
 9. Tom says: 17 augusti, 2014 kl. 00:31

  Ivar, tack för att du klart, tydligt och pedagogiskt står upp för yttrandefriheten som är demokratins fundament. Bra att du finns, men synd att det finns så få journalister av din kaliber, tack!

  Stavningsuppdaterad version av mitt inlägg nyss 🙂

  Svara
 10. Tom says: 17 augusti, 2014 kl. 00:28

  Ivar, tack för att du klart, tydligt och pedagogiskt står upp föt yttrandefriheten som är demokratins fundament. Br att du finns, men synd att det finns så fo journalister av din kaliber, tack!

  Svara