Johan Ingerö - 13 oktober, 2010

Bodström tjänar på att stanna i staterna

Jahapp, riksdagen gjorde det enda vettiga och avslog Thomas Bodströms något märkliga ledighetsansökan. Frågan är därmed vad han gör nu. Jag tänker våga mig på en gissning.

Om Bodström lämnar sin familj i USA och kommer hem med svansen mellan benen så är hans goodwill slut. Han kommer att ses som karriärist och motvillig oengagerad politiker på en och samma gång. En dödlig kombination för den som vill komma någon vart.

Men om han däremot väljer bort riksdagen kommer medierna älska honom. Han har ”offrat karriären för familjen”, samtidigt som han slipper vara med i det eftervalsarbete som kommer kosta på hårt för hans partikamrater. I stället kan han snickra vidare på sin image som frifräsare och sedan, om han så önskar, komma tillbaka som partiets frälsare lite längre fram.

Slutsatsen är alltså att det politiskt smarta vore att avstå från politiken, för ögonblicket. Jag gissar dessutom att det är just vad han väljer att göra, oavsett om han prioriterar familjen eller politiken.

Vadslagningen har börjat…


Lämna en kommentar


11 kommentarer

 1. Joe says: 15 oktober, 2010 kl. 11:25

  föga förvånande hade du rätt

  Svara
 2. Chrille says: 14 oktober, 2010 kl. 23:36

  Bodström skyller sin sena ansökan om ledighet på Sven-Erik Österberg, underförstått att om han inte lytt Österbergs råd så hade han fått ledigt. Johan Pehrson (gruppledare för fp) skriver på sin blogg att gruppledarna för de olika partierna var eniga om att avslå Bodströms ledighetsansökan. http://johanpehrson.blogspot.com/2010/10/enighet-om-nej-till-tjanstledighet.html
  Man tycker någonstans att Östeeberg borde ha försvarat Bodström, som partikamrat eller av dåligt samvete för ett dåligt råd. Men om det Pehrson skriver är sant så leder det till en massa intressanta frågor om Bodströms position i partiet. Från att Bodström vill sluta, till att partiet vill bli av med honom. Sedan finns naturligtvis en massa politiskt ointressanta mellanlägen som att Bodström missförstått Österberg, eller vice versa. Bara man inte måste få Bodström memoarer för att få veta sanningen. Fast han är ju bra på att hitta på.

  Svara
 3. Åsa says: 14 oktober, 2010 kl. 19:55

  Det tråkiga är i mitt tycke att han uttalar sig om att ”det går inte att vara deltidsförälrdaledig och sitta i riksdagen” när det som är problemet är att man inte kan bo utomlands och jobba deltid och sitta i riksdagen.

  Sen stör det mig något fruktansvärt att det framställs som om han inte haft något val”. Han har ju själv sagt att dom funderat på det här länge, hade det kostat för mycket att åka nästa år? Eller bara inse att man inte kan göra allting på samma gång.

  Å andra sidan verkar jag vara ensam om att tycka att det är lite magstarkt att jobba så mycket ”extra” som han gjort under förra mandatperioden när det nu är rätt tufft att få ihop allting man ska göra som riksdagsledamot ändå under 40 timmar…

  Svara
 4. JEL says: 14 oktober, 2010 kl. 18:46

  Ingero,

  Vad hande med Bodstroms drogtest (fran harstrana) som du vet svaret pa men ej vagat beratta for dina lasare?

  Svara
 5. Kantarellkungen says: 14 oktober, 2010 kl. 10:21

  Det verkar ju ändå inte bli något partiledarbyte inom den närmaste tiden. Sahlin kommer att få förlora ett val till, men sen kommer Messias tillbaka. Utan att vara anfrätt av den skuldfördelning som pågår just nu. Dessutom är han oskyldig till det sk. Bodströmsamhället, eftersom borgarna implementerar datalagringsdirektivet. När han kommer tillbaka kan han välja om han vill vara för eller emot, beroende på hur vindarna blåser.

  Svara
 6. Roger says: 14 oktober, 2010 kl. 09:45

  Nej, jag tror i stället att han kommer hem. med ett plan som lämnar USA kl 17.00 på måndag.

  Det baserar sig inte på några taktiska överväganden utan på att han i intervjun på ekot i går tycks ha kollat upp flighterna till Stockholm och vet att han måste åka senast kl 17 på måndag för att hinna i tid… om han inte hade bestämt sig för att åka hem skulle han inte kollat flygtiderna…

  Svara
 7. ekon says: 14 oktober, 2010 kl. 08:22

  ”Men det är klart, en lön i USA är kanske bättre än 4 höga löner i Sverige.”

  Han måste väl fortfarande sälja deckarna i Svedala? 😉 Eller tänker han försöka sig på en Stieg?

  Svara
 8. Johan Ingerö says: 13 oktober, 2010 kl. 21:37

  essbeck,

  Ja, det tycker jag. Det betyder inte att jag ser honom på det viset, bara att jag inser att andra gör det. Han är en av mycket få sossar med någon form av star quality, och den tror jag ökar om han håller sig utanför smeten ett tag. Jämför med Wallström när hon var i Bryssel, eller med Bildt när han var på Balkan.

  Svara
 9. Tor says: 13 oktober, 2010 kl. 17:25

  Kan inte annat än att hålla med i din analys. Dessutom är petad som ordförande för justieutskottet så det finns inte så mycket att återvända till.

  Svara
 10. essbeck says: 13 oktober, 2010 kl. 17:23

  Hej Johan.

  Tycker du att Thomas Bodström är en tillgång för Socialdemokratin ?

  Svara
 11. Chrille says: 13 oktober, 2010 kl. 15:26

  Ja, stanna i staterna är det troligaste valet. Även om lomma hem inte är uteslutet. Stannar han i USA måste han tvingas leva på bara 1 lön (bokskrivandet) istället för 3, riksdagslönen, advokatlönen och boklönen. Dessutom försvinner alla potentiella feta socialdemokratiska extraarbeten, som ”Krisgrupp för framtidens socialdemokrati” eller vad de kan heta.

  Men det är klart, en lön i USA är kanske bättre än 4 höga löner i Sverige.

  Svara