Recension: Sheryl Sandberg

Lean in – Women, work, and the will to lead

av Linda Skugge

Linda Skugge recenserar Shrely Sandberg Lean in – Women, work, and the will to lead Neo nr 3 2013

På Facebook hänger en handskriven tavla med texten: ”What would you do if you weren’t afraid?” Det Sheryl Sandberg, COO på Facebook, skulle göra om hon inte var rädd är att skriva en bok och nu är boken här: Lean in – Women, work, and the will to lead.

Hon pryder marsnumret av Time magazine. ”Don’t hate her because she’s successful” står det i stora bokstäver över hennes kropp.

Att en (kvinnlig) ledare säger sig vara feminist och propagerar för att kvinnor ska få välja karriären i stället för att bli hemmafruar skulle aldrig vara särskilt kontroversiellt i Sverige. Att sida upp och sida ner läsa om detta ”val” som Sandberg pratar om känns nästan lustigt. Som om det hos oss i Sverige finns ett val, att det skulle gå att stanna hemma och leva på mannens lön.

Jag tycker att Sandberg missar målet när hon säger att andra ska sluta att tycka illa om kvinnor som är framgångsrika. Rådet ska vara att kvinnor ska sluta bry sig om vad andra tycker om dem.

Sedan utelämnar hon helt kapitlet om män som endast är beredda att ge kvinnor jobb/uppdrag/befordran om kvinnan ifråga går med på en drink eller ännu värre saker. Jag vill läsa det kapitlet om alla de män som antingen bara ger uppdrag till andra män eller som aldrig skulle släppa in en kvinna om hon inte ställer upp på en flirt.

Dessutom saknar jag rådet: Var självständig och bli aldrig ekonomiskt beroende av en man. Gör vad du vill och tror på men se till så att du alltid är helt fri!


Lämna en kommentar


En kommentar

  1. Sandberg, Sheryl; Lean in; 2013 - Feministbiblioteket says: 10 januari, 2014 kl. 23:51

    […] Läs gärna Linda Skugges recension av boken i senaste nummer av Magasinet Neo. […]

    Svara