Emma Wiklund

”Jag har alltid röstat borgerligt”

Emma Wiklund har blivit entreprenör och framgångsrik företagare. Sedan förra hösten går hennes hudvårdsserie Emma S. att köpa på Åhlens. Neo har pratat hudvård, företagande och politik med Sveriges första supermodell.

av Andreas Ericson

 

Emma Wiklund blev 1990 synonym med goda dryckesvanor när hon medverkade i reklam för minimjölk. Trots att hon bott många år i Paris tycker hon kroglivet är bättre i Vasastan där hon nu bor: ”I Frankrike går det ju inte att få bord före åtta. Jag är småbarnsmamma och måste käka tidigare!” Foto: Andreas von Gegerfelt

Emma Wiklund blev 1990 synonym med goda dryckesvanor när hon medverkade i reklam för minimjölk. Trots att hon bott många år i Paris tycker hon kroglivet är bättre i Vasastan där hon nu bor:
”I Frankrike går det ju inte att få bord före åtta. Jag är småbarnsmamma och måste käka tidigare!”
Foto: Andreas von Gegerfelt

Hur kom du på att du ville dra igång ett eget företag? 

– Att göra något eget har varit lite av en hemlig dröm för mig ända sedan 90-talet. Jag satt faktiskt redan då och skissade på ett företag, men då hade jag varken självförtroende, kapital eller kunskap nog för att kunna förverkliga mina idéer. Men när jag satt i Lindex styrelse lärde jag känna en tjej som heter Nora Larsson som peppade mig att ta tag i det. Hon är ekonom och en väldigt duktig strateg. Nu fungerar hon som mentor för mig, och hon är även delägare i bolaget.

– Samtidigt som jag träffade Nora pluggade jag på IHM och fick därigenom redskap och självförtroende att komma igång. Att det sedan blev hudvård var ganska naturligt eftersom jag kände till produkterna och marknaden, huden har ju varit ett verktyg i mitt jobb som modell.

Vad krävs för att bli framgångsrik i hudvårdsbranschen?

– Det är ju en mättad marknad, och det är ingen brist på konkurrens. Men jag tycker att jag har hittat min nisch. När jag bodde i Frankrike och fick problem med huden så gick jag alltid till ett apotek och köpte medicinska produkter. De var inte dyra, men väldigt effektiva. Och den typen av apoteksprodukter användes av alla i branschen, folk tror ju annars att alla make-up-proffs använder de dyraste och mest exklusiva märkena, men så är det ju inte.

– Men förpackningarna var väldigt tråkiga och de luktade inte alltid så gott. Min affärsidé är att erbjuda just medicinska produkter, men snyggt paketerade. De ska funka att resa med och vara praktiska, de ska vara mer hygieniska och innehåller därför inga parabener eller mineralolja.Intervju Emma Wiklund Neo nr 3 2011 citat2

Hur gör man en hudkräm?

– Det tar tid. Första steget är att hitta en tillverkare man litar på. Jag kollade runt på marknaden och fastnade för ett företag som heter CSS som ligger i Borlänge. Där träffade jag två tjejer som jag fick bra kontakt med. Det var viktigt att hitta en svensk tillverkare, jag tycker det är tillräckligt svårt att prata kemi på svenska och kan inte föreställa mig hur svårt det skulle vara på engelska!

– Sedan sätter man sig ner och beskriver vad man vill ha i sin produkt och kemisterna blandar förslag. I nästa steg tillsätts eventuella dofter. Efter det ska produkten testas mot allergier och liknande, hela processen tar över ett år. Jag satte igång 2008 och kom ut på marknaden förra året.

Du satt som du sa i Lindex styrelse tidigare, vad lärde du dig?

– Jag var bara ledamot i ett års tid, men det var väldigt spännande att få en överblick över hur hela företaget fungerade. Tidigare hade jag ju jobbat med Lindex i flera år, men då mest med marknad och pr. Nu fick jag inblick i alla olika bitar som alla måste stämma för att företaget skulle fungera, allt från inköp till personalfrågor.Intervju Emma Wiklund Neo nr 3 2011 citat1

Du röstade på Alliansen i valet, varför det?

– Jag har ju alltid röstat borgerligt. Egentligen är jag moderat i grunden, men den här gången taktikröstade jag på Centern och kryssade Maud Olofsson. Det viktigaste tyckte jag var att regeringen blev omvald och då fick ju inte Centern åka ur riksdagen.

– Det är klart att det finns frågor där jag inte håller med regeringen. Som när det gäller skolan, jag tycker man ska ha bättre koll på friskolorna så att alla barn verkligen får bra och lika utbildning. Och jag tycker vi ska akta oss för att spara på skolan. Framför allt måste lärarna ha högre lön och högre status.

Du låter ju som en folkpartist!

– Haha, jag vet! Men jag tycker verkligen det är viktigt att läraryrket är attraktivt så att folk söker sig dit. Sedan får skolan varken vara för flummig eller för elitistisk.

Har du varit politiskt aktiv någon gång?

– Jag har ju alltid varit politiskt intresserad, min mamma satt i landstingsfullmäktige för Moderaterna och vi har alltid pratat politik hemma. När jag gick i skolan var jag medlem i Moderat skolungdom. Men vi var inte särskilt aktiva. Jag kommer faktiskt knappt ihåg vad vi gjorde. Vi diskuterade väl skolmat och betyg och sådana där frågor. Annars var det ju mest kyrkan som drog i Huskvarna, haha.

Vad kan regeringen göra för att underlätta för entreprenörer?

– En väldigt viktig sak som de redan har gjort är att sänka kravet på kapital i ett aktiebolag till 50 000 kronor. Det gör det mycket lättare att komma igång.

Många säger att det är så krångligt att driva företag – är det din upplevelse?

– Det är klart att det är mycket papper som ska vara på plats, men jag tycker inte att det är så farligt krångligt att driva företag. Det finns också bra hjälp att få.

Tillbaka till hudvården. Vilket är ditt bästa tips för att hålla huden i trim, förutom att använda dina produkter?

– För det första: Använd solskydd! Minst faktor 15, även på vintern om du är nojig för rynkor. För det andra: peeling en gång i veckan. Grundstegen i hudvård är alltid rengöring, återfuktning och peeling.

Gäller det oss män också?

– Gud, ja! Det gäller alla. Sedan är det viktigt att smörja huden inifrån genom att äta rätt. Fet fisk, avokado och antioxidanter. Och sluta att stressa. Jag får alltid sämre hud när det är mycket att göra. Så försök tagga ner.

Artikeln publicerad i Neo #3 – 2011

Lämna en kommentar